Living Blocks_Logo_2021.jpeg

Living Blocks ©

Tiny House lang stiefkind van de Architectuur

Stem hier 

Woonpioneers

Sfeerimpressiefilm

360° interieurviews             Klik hier voor uitleg

Peter Heuvelmans (Architect) en Hidde Engwerda (Ingenieur))
Living Blocks Tower
Driehoekwoning_Plattegrond_Met contouren

Welkom in de toekomst van de woningbouw: ‘Living Blocks ©’.

 

Maak kennis met het concept ‘Living Blocks ©’, een veelzijdig toepasbare woonoplossing voor iedereen! De woningen zijn realiseerbaar als Studio’s, Tiny Houses, Studentenkamers, Starterswoningen, Doorstroomwoningen, Seniorwoningen, Mantelzorgwoningen, Bungalows, Vrijstaande woningen, Penthouses en zelfs uit te bouwen tot Vrijstaande Villa’s. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor Recreatiewoningen, Appartementencomplexen en zelfs Verzorgingstehuizen. Kortom, een concept met vele mogelijkheden in zowel woongenot als financieel.

 

Bouwen in de huidige markt is duur en wordt in de toekomst alleen maar kostbaarder. Kosten blijven oplopen door een groeiende bevolking, tekort aan bouwgrond en gekwalificeerde ambachtslieden, materiaal schaarste en een onder druk staande-woningmarkt. Daarnaast zijn de mogelijkheden tot uitbreidingen van de bebouwde kernen beperkt door de politiek met het opstellen van de Natura 2000 gebieden.  Deze zijn opgesteld door de Europese Unie als  belangrijk instrument om de Europese biodiversiteit te waarborgen.  

 

Door de toenemende kosten, regelgeving en kaders waaraan voldoen moet worden is conceptueel bouwen de toekomst: ‘Living Blocks ©’. Bewoonbaar voor jong, oud en mindervalide doordat de woningen gelijkvloers zijn. Daarnaast zijn de modellen beschikbaar in verschillende indelingen en interieurstijlen, volledig aangepast op de behoeften van de bewoners. Alle woningen beschikken over een terras met panoramisch uitzicht met behoud van privacy wanneer er wordt gekozen voor stapelbouw. Alle projecten worden inclusief inrichting gerealiseerd, verhuizen was nog nooit zo gemakkelijk!

 

De modellen zijn schakelbaar en stapelbaar, waardoor de woningen schaalbaar zijn van XS tot en met XXL. Dit maakt dat er een passende woonoplossing is voor elke woonvraag. Voor alleenstaanden, studenten, maar ook voor gezinnen en mantelzorgers. Zelf commercieel gebruik is denkbaar voor hotels en kantoorcomplexen.

 

Voor een appartementencomplex met 8 appartementen per bouwlaag is er slechts 600m2 bouwgrond benodigd. Bouwgrond is anno 2021 zeer schaars en kostbaar, dus hierdoor kan de grondprijs over meerdere appartementen verdeeld worden. Bovendien wordt door gestapeld bouwen de schaarse landbouwgrond en natuurgrond bespaard. Het concept ‘Living Blocks ©’ is toekomstbestendig met oog voor mens en milieu.

 

De  ‘Living Blocks ©’ worden geproduceerd in een geautomatiseerd proces, zoals auto’s in de auto-industrie. Op deze manier kan de kostprijs zo laag mogelijk blijven en maakt dit wonen voor iedereen mogelijk. Tevens kan door dit proces de CO2- en stikstofuitstoot gereduceerd en gemanaged worden ten opzichte van reguliere woningbouw.

Peter Heuvelmans_Logo_2021.jpeg
Driehoekwoning_Exterieur_2021-04-13_Foto 5.jpg
WhatsApp Image 2021-04-14 at 14.17.20.jp

De ‘Living Blocks ©’ beschikken over diverse mogelijkheden voor de woningbouw in allerlei vormen en samenstellingen. Ze kunnen op vele manieren gestapeld en gekoppeld worden en zowel in de vrijstaande woningbouw als bij het realiseren van woontorens gebruikt worden. Telkens wordt hierbij de zelfde module als bouwsteen gebruikt, zoals een Lego-steentje, dat iedere keer weer op een andere manier met andere wordt verbonden. De huidige versie van een wooneenheid in het systeem komt op zo’n 60m2.

Met dit concept voor de “Wooneenheid van de toekomst” is er getracht een balans te vinden tussen jonge en oudere bewoners. Ze zijn geschikt voor een samenwonend stel, jong of oud, maar ook voor een klein gezin van 3 a 4 personen. Daarnaast biedt dit ontwerp de mogelijkheid tot privacy in de tuin of op het balkon en is het afgestemd op de hedendaagse moderne woningbouw.

 

Peter, een architect met zoveel ervaring in het steeds tot werkelijkheid maken van zijn verbeelding:  “je moet gaan denken als Elon Musk van Tesla in de bouwwereld om alle doelstellingen te halen”.

Driehoekwoning_Exterieur_2021-04-13_Foto 2.jpg
Driehoekwoning_Exterieur_2021-04-13_Foto 8.jpg
Panoramisch terras met privacy
Eetkamer
Keuken
Eetkamer
Slaapkamer
Driehoekswoning_Interieur_2021-04-13_Bad
Driehoekwoning_Interieur_2021-04-18_Woon
WhatsApp%20Image%202021-04-14%20at%2000.

Peter Heuvelmans startte ongeveer 50 jaar geleden zijn eigen architectenbureau Heuvelmans Architectuur en Wonen BV, dat zich voorheen bezig hield met interieurschetsen van sociale woningbouw, hoog niveau - laag budget - doe-het-zelf, en hierdoor werd Peter Heuvelmans bekend. Gaandeweg specialiseerde Peter Heuvelmans zich in exclusieve villabouw. Samen met zijn team realiseerde hij jarenlang villa’s en interieurs in binnen- en buitenland. Richting zijn pensioen gaande, ging hij op zoek naar een opvolger, maar die kreeg hij toen niet gevonden.
 

Peter Heuvelmans, de zoon van een meubelfabrikant die in 1949 naar Brazilië emigreerde, en ondertussen 78 jaar is, kreeg dat DNA van zijn vader mee en is nog steeds verslaafd aan architectuur en design. Zo’n passie laat je je hele leven niet meer los.
 

Ongeveer een jaar geleden reed Peter van Bladel naar Lage Mierde, achter een auto met opvallende belettering “HE Designs”. Nieuwsgierig geworden reed hij er achter aan en op de bestemming aangekomen sprak hij de bestuurder aan: Hidde Engwerda. Die laatste moet gedacht hebben een lookalike van Jack Nickelson getroffen te hebben. Op Peters vraag wat voor werk hij precies deed antwoordde Hidde dat hij ingenieur was en een bouwkundig ontwerp, teken- en adviesbureau had, genaamd HE Designs. Deze korte ontmoeting leidde uiteindelijk tot een bezoek van Hidde aan het bureau van Heuvelmans in het oude raadhuis van Lage Mierde, om daar eens “in de keuken” te kijken.
 

Peter liet hem daar enthousiast de talloze ontwerpen zien uit het rijke oeuvre van het bureau en daarbij stuitte Hidde op een aantal houten blokjes. Peter vertelde dat dit de modelletjes waren van de zogenaamde “Driehoekswoningen” een concept dat hij al in het begin van de jaren ’70 had bedacht. Het idee was dat ze stapelbaar, schakelbaar en verschillend in te delen waren, te prefabriceren en te transporteren en allen over een eigen aparte buitenruimte kunnen beschikken. Hidde was gefascineerd door dit ontwerp en zag hierin een mooi concept voor “tiny houses”. De dag nadien belde Hidde naar Peter met de vraag of hij de blokjes mee naar huis mocht nemen, zodat hij er mee kon puzzelen en zich er door laten inspireren. Hidde blijkt leergierig, pakt een idee op en gaat er creatief mee aan de slag.

Met deze “Driehoekswoningen” had Heuvelmans in 1974 aan een prijsvraag deelgenomen, getuige de persverslagen uit die tijd. Het doel van de prijsvraag was om een appartement te realiseren met veel mogelijkheden. Zo moest het ontwerp in massaproductie vervaardigd kunnen worden (vanwege de kostprijs) en moest er sprake zijn van een gelijkvloerse indeling inclusief een balkon met privacy. Het moest geschikt zijn voor een klein gezin en het concept moest ook gebruikt kunnen worden voor bungalows, recreatiewoningen, bejaardenwoningen, een motel of een hotel. De winnaar kreeg de mogelijkheid het ontwerp kosteloos ten toon te stellen op de beurs Interieur in Kortrijk, mits gebruikmakend van de interieurproducten van de andere beursdeelnemers.
 

Heuvelmans won met zijn ontwerp voor de “Driehoekswoning” en zodoende werd het als modelwoning tentoongesteld in Kortrijk en vervolgens ook op de Jaarbeurs in Utrecht. Daar kreeg het bezoek van koningin Juliana. Het interieur werd een enorme trendsetter, vooral in de jaren ’80 had het grote invloed en in feite nu nog steeds. De aandacht kwam van de zijde van makelaars, ontwikkelaars en fabrikanten. Maar in de jaren ’70 en ’80 was de seriematige ontwikkeling in de woningbouw echter bijna (nog) niet van toepassing. Peter Heuvelmans probeerde zich hard te maken voor deze ontwikkeling, maar ondanks de vele energie die hij erin stopte bracht het hem niet waarop hij hoopte, waardoor hij het project terzijde schoof en verder ging met de core-business van zijn bedrijf op de exclusievere markt. Ook al had hij hiermee het idee voor de “tiny houses” even opzij gezet, informeerde hij in de jaren daarna nog bij fabrikanten, aannemers en projectontwikkelaars of ze toch niet iets wilden met het idee, maar dit bleek tevergeefs. De tijd was er nog niet rijp voor.
 

Maar tijden veranderen, alsmede de problematiek waarmee onze huidige samenleving kampt. Kortgeleden zag Peter Heuvelmans een uitzending van VPRO Tegenlicht: “Woonpioniers”. Dit kon geen toeval zijn. Peter belde direct Hidde. Op dit podium moeten zij het ontwerp gaan toelichten.
 

Een verbeterde versie natuurlijk, gerealiseerd met de nieuwe digitale ontwerpmogelijkheden. Want nu, 47 jaar later, is er wél sprake van interesse voor seriematige ontwikkeling vanuit de bouwsector  en wordt er al gebruik gemaakt van geprefabriceerde woningen en robottoepassingen om deze qua prijs-kwaliteit aantrekkelijk te maken.

De huidige “Tiny Houses” focussen vooral op miniatuur woningen met een behoorlijk alternatief karakter. Binnen deze concepten is vaak ook geen enkele mogelijkheid tot gezinsuitbreiding of aanpasbaarheid aan andere omstandigheden, omdat ze zeer op maat van de eerste gebruiker zijn ontworpen, zeer minimalistisch zijn en zelden bewoonbaar door meer dan twee personen. Hierdoor zijn ze vaak al weer snel te klein en moet naar een andere oplossing gezocht worden. Daarnaast zijn ze vaak sterk grondgebonden (want niet stapelbaar) en nemen daardoor juist meer dan minder grond in beslag, wat haaks staat op de problematiek van deze tijd. Bij wel stapelbare oplossingen ontbreekt vaak de mogelijkheid tot het creëren van privé-buitenruimte. Daarvoor is de laatste jaren veel aandacht geweest, maar eigenlijk is er nog altijd geen ideale oplossing gevonden.

De verbeterde versie van de “Driehoekswoningen” komt wel aan deze eisen tegemoet en beschikt over diverse mogelijkheden voor de woningbouw in allerlei vormen en samenstellingen. Ze kunnen op vele manieren gestapeld en gekoppeld worden en zowel in de vrijstaande woningbouw als bij het realiseren van woontorens gebruikt worden. Telkens wordt hierbij de zelfde module als bouwsteen gebruikt, zoals een Lego-steentje, dat iedere keer weer op een andere manier met andere wordt verbonden. De huidige versie van een wooneenheid in het systeem komt op zo’n 60m2. Er is over nagedacht of dit minder kon, maar dat is niet mogelijk zonder in te leveren op het aantal ruimtes en daarmee op de flexibiliteit en levensloopbestendigheid.

Met dit concept voor de “Wooneenheid van de toekomst” is er getracht een balans te vinden tussen jonge en oudere bewoners. Ze zijn geschikt voor een samenwonend stel, jong of oud, maar ook voor een klein gezin van 3 a 4 personen. Daarnaast biedt dit ontwerp de mogelijkheid tot privacy in de tuin of op het balkon en is het afgestemd op de hedendaagse moderne woningbouw.

 

In de vorm van een woontoren is het idee bouwtechnisch als volgt opgezet

 

  • de constructieve bodem van elke module is een betonnen plaat met staal, uit twee delen samengesteld, zodat ze makkelijk te transporteren is.

  • de wanden bestaan uit prefab-platen, de binnenmuren uit een metal-stud systeem met gipsplaat.

  • bij alle bouwdelen is er een grote aandacht voor warmte- en geluidsisolatie.

  • uitgaande van zo’n 13 bouwlagen zijn er twee centrale liften in een betonnen koker, die als stijve kern fungeert en waaromheen in een brandvrij omhulsel de brandtrappen zijn aangebracht.

  • vanaf de bovenzijde van deze stijve kern worden de daaromheen gesitueerde woon-modules (bv 8 per laag) met op spanning gebrachte staalkabels opgehangen, zodat er geen zware druk op de onderste elementen ontstaat.

  • Bovenaan wordt een geprefabriceerde koepelschaal aangebracht, waaronder de technische installaties zijn geplaatst. Gekeken moet worden of het zinvol is om deze koepelschaal van zonnepanelen of zonnecollectoren te voorzien.

  • de plintconstructie (begane grond) kent ter plaatse van de omtrek gevorkte pijlers, waaraan de staalkabels bevestigd zijn. En waartussen de ingang en brievenbussen zitten. Op deze begane grond zijn prefab-container-elementen als berging geplaatst.

  • natuurlijk wordt dit concept nog verder doorontwikkeld. Niet alleen om het qua windbelasting en luchtstromingen te onderzoeken, maar ook om het milieutechnisch te optimaliseren.
     

Aan het idee om 8 appartementen per laag rondom om één kern te plaatsen zitten natuurlijk ook wel nadeeltjes. Immers krijgt gedurende de dag toch een kwart van de woningen geen directe zon op het balkon. Nou is dat natuurlijk op te lossen, door ze rond de kern te laten draaien. Wellicht denkt u dat dit wat hoog gegrepen is, maar in Tilburg staat er al jaren een ronddraaiend huis op een rotonde… Het heeft in elk geval ook het voordeel dat het uitzicht constant mee verandert.
 

Peter, een architect met zoveel ervaring in het steeds tot werkelijkheid maken van zijn verbeelding:  “je moet gaan denken als Elon Musk van Tesla in de bouwwereld om alle doelstellingen te halen”.